Website copyright

Zodra u op het web iets schrijft, een artikel of afbeelding plaatst en van informatie gebruik maakt gevonden op het internet dan heeft u te maken met website copyright. U dient namelijk bij het letterlijk kopiëren van gevonden materiaal op het internet toestemming vragen aan de eigenaar van het materiaal of u één en ander mag kopiëren. De auteur van een website zet namelijk zijn eigen tekst en/ of bedenksel in combinatie met eigen foto’s en andere informatie op het internet om anderen te informeren. Wilt u dan ook informatie, teksten of grafische aanduidingen willen gebruiken echter u doet dit zonder toestemming dan pleegt u in principe diefstal van de auteur wegens zijn auteursrechten. U ziet hier is namelijk sprake van auteursrecht met intellectueel eigendom. Wilt u dan als auteur ook online informatie zetten, schakel dan een website copyright advocaat in.

Auteursrecht

De oorspronkelijke bedenker van een werk draag het intellectueel eigendom van een werk conform het auteursrecht. Dit betekent dat alles wat er maar bedacht wordt door de menselijke geest en het uit zich in een werk, zoals een portret, boek, artikel, werkstuk, maar ook foto's, architectuur, enzovoorts valt dan ook onder het auteursrecht. Het auteursrecht verkrijgt u automatisch bij het maken van het werk. Daarmee heeft u ook het alleenrecht om te bepalen wat er met uw werk gebeurd. Zet u het op een website dan draagt u over de vrijgegeven informatie het copyright, wat betekent dat niemand uw informatie mag kopiëren zonder dat u daartoe expliciete toestemming voor heeft gegeven.

Copyright notice web

Gewoonlijk is het wel zo dat vele eigenaren van auteursrecht geen bezwaar hebben tegen persoonlijk gebruik van de webpagina doordat u een leuke site uitprint. Documenten of afbeeldingen op het internet hebben auteursrecht en u mag het veelal niet dupliceren indien het niet voor eigen gebruik is. Werkbescherming kunt u doen door watermerken aan foto’s en afbeeldingen toe te voegen, vermelding van auteursrecht op de site en mogelijk met het weergeven van een kopieer verbod bij een poging tot kopiëren. Dit laatste doet u door het toevoegen van een stukje speciale software waarmee kopieergedrag wordt voorkomen. Veel voorkomend is het gebruik van internet afbeeldingen op een andere site, waarmee duidelijk een inbreuk op het auteursrecht van toepassing is. Het is dan altijd heel simpel, zodra u een specifieke afbeelding van een site wilt gebruiken dient u toestemming van de eigenaar van de afbeelding te hebben om van de afbeelding gebruik te kunnen maken.

Spiders tegen copyright inbreuk

Om de integriteit van verstrekte informatie hoog te houden en te beschermen van potentieel kopieergedrag zijn er veel bedrijven die zogeheten spiders op het internet aan het werk zetten. Deze spiders zijn zoekmachines die automatisch het internet afspeuren naar afbeeldingen en teksten die vergelijkbaar zijn met de eigen verstrekte bedrijfsinformatie waarover de onderneming het auteursrecht bezit. Indien dan vergelijkbare informatie door kopieergedrag is gevonden kan de onderneming overgaan tot het succesvol termineren van de andere website en mogelijk met een aardige genoegdoening daarbij. Bij kleinere bedrijven ligt dit anders aangezien de mogelijkheden op het internet beperkt zijn. Vaak komt een bedrijf of auteur er dan per ongeluk achter dat een ander de informatie heeft gekopieerd. Ook kan het zijn dat een bekende hierop is gestuit. Wilt u dan ook weten hoe u als ondernemer of auteur informatie en afbeeldingen beschermd op een website kunt zetten, schakel dan een advocaat website copyright in.

Website copyright specialist

Voor het beschermd op het internet zetten van uw intellectuele eigendoms informatie is het verstandig om daartoe een internet specialist in te schakelen die uw informatie en afbeeldingen voorziet van voldoende bescherming. Website copyright is voor bedrijven en ondernemingen namelijk essentieel om een continue bedrijfsvoering te kunnen handhaven. Een onderneming is namelijk afhankelijk van de verstrekte informatie en afbeeldingen in het behalen van zijn omzet doelstellingen. Daarom zal een onderneming altijd trachten voldoende bescherming te geven aan de verstrekte informatie en afbeeldingen en zo ook er alles aan doen om kopieer gedrag te voorkomen en tegen opgetreden kopieergedrag op te treden. Wilt u dan ook optimale bescherming aan uw intellectuele eigendom geven, schakel dan een website copyright specialist of advocaat in.

 

Weet u niet zeker of u een zaak heeft?

085-773 70 73

(Lokaal tarief)

  1. Bel onze intakebalie
  2. Vertel kosteloos uw juridische probleem
  3. De juiste advocaat wordt gezocht
  4. De advocaat neemt vrijblijvend contact met u op