Hoeveel jaren

Het auteursrecht biedt makers van werken, ook wel auteurs genoemd, het recht op bescherming. De maker wordt door het auteursrecht beschermd tegen misbruik van het eigen werk door anderen. Het is niet toegestaan om ongevraagd het werk te gebruiken van de rechtmatige eigenaar, de auteur.

In de Auteurswet staat beschreven dat het auteursrecht van de maker van bijvoorbeeld een boek, muziek of afbeelding duurt tot 70 jaar nadat de maker (de auteur) is overleden. Het auteursrecht vervalt dan de eerstvolgende maand januari. 

Een voorbeeld. Een auteur van een boek overlijdt in de maand mei, het jaar wat volgt en dan in januari vervalt het auteursrecht.

In het verleden was dit 50 jaar maar dit is verlengt naar 70 jaar.

Het maakt niet uit of de maker een werk heeft gemaakt op zijn 8e levensjaar of op zijn 60e. Het moment van vervallen van het auteursrecht blijft hetzelfde, tenzij een organisatie het werk na het overlijden van de maker openbaar heeft gemaakt, maar daarover zo meer informatie.

 

Nog beschermd?

Weet je niet zeker of er nog auteursrecht op een werk zit? Ga dan na of de maker nog leeft of inmiddels overleden is. Wanneer dit niet bekend is, kun je er niet vanuit gaan dat het auteursrecht niet meer bestaat.

Het kan voorkomen dat het auteursrecht niet bij de maker van een werk ligt maar dat dit recht bij een organisatie terecht is gekomen. In dit geval duurt het auteursrecht 70 jaren nadat het werk openbaar is gemaakt door de betreffende organisatie. Oriënteer je dus altijd goed, dit kan een hoop problemen voorkomen.

 

Auteursrecht vrij

Wanneer de maker van een werk, de auteur, 70 jaar geleden overleden is of wanneer het 70 jaar geleden is dat een organisatie een werk openbaar heeft gemaakt is het auteursrecht vervallen. Wanneer je hier zeker van bent mag iedereen met het werk doen wat hij of zij wil. Zo mag het gebruikt worden zonder toestemming, nagemaakt worden, bewerkt worden en zelfs worden verkocht. Ook de naam van de oorspronkelijke maker hoeft niet meer verplicht benoemd te worden. Een schilderij mag nageschilderd worden, maar kijk wel uit met plagiaat. Jezelf voordoen als de oorspronkelijke auteur is niet de bedoeling.

 

Discussie auteursrecht

Veel mensen vinden de lengte van de bescherming van het auteursrecht te lang. Op het moment van verschijnen en 70 jaren nadat de maker is overleden of 70 jaar nadat een organisatie het werk openbaar heeft gemaakt. Deze termijn is vastgelegd in de Auteurswet. Een tip is om je te laten inspireren door diverse werken en op deze manier kun je een nieuw werk maken. Let er hierbij wel op dat je absoluut geen werk gaat kopiëren, dat is strafbaar vanuit de Auteurswet. Creëer een eigen werk.

 

Juridisch advies

Wenst u juridisch advies omtrent de Auteurswet of is uw auteursrecht geschonden? Neem dan contact op met de advocaat voor auteursrecht. De advocaat voor auteursrecht kan u voorzien van een goede tips en u ondersteunen in de eventuele zaak rondom het auteursrecht.

 

Weet u niet zeker of u een zaak heeft?

085-773 70 73

(Lokaal tarief)

  1. Bel onze intakebalie
  2. Vertel kosteloos uw juridische probleem
  3. De juiste advocaat wordt gezocht
  4. De advocaat neemt vrijblijvend contact met u op