Stel je voor dat je bezig bent met een onderzoek. Het vordert allemaal niet echt en wanneer je een beetje zit te surfen op het internet, kom je terecht bij een artikel wat over een soortgelijk onderzoek gaat. Je leest dit artikel met veel interesse en het geeft je net dat duwtje in je rug wat je nodig had om door te kunnen met het onderzoek. Graag wil je verschillende voorbeelden uit dit artikel gebruiken, evenals een aantal foto’s van het onderzoek. Ondanks dat je ze heel goed kan gebruiken, voel je je niet helemaal op je gemak. Een college onderzoeker heeft namelijk pas een rechtszaak achter de rug over het schenden van het auteursrecht en zelf zit je niet echt te wachten op zo’n zaak.

Auteursrecht

Het auteursrecht zorgt ervoor dat de persoon die de tekst of het plaatje van bijvoorbeeld een boek heeft ontworpen, als enige mag beslissen over de verspreiding en het gebruik ervan. Hierdoor blijven de werken beschermd tegen misbruik ervan en tevens merken we dat mensen creatiever worden. Er mag immers niks gebruikt worden wat al bestaat, dus ze moeten het zelf verzinnen.
Het auteursrecht zit niet vast aan een persoon, het zit vast aan het werk. De verzinner van het werk kan ervoor kiezen om het auteursrecht te verkopen. Hierdoor heeft iemand anders het gezag over het werk en het gebruik ervan.

Inbreuk

Stel, je merkt dat iemand iets van je overgenomen heeft zonder het aan je te vragen. Wanneer dit gebeurt, noemen we dit schending van het auteursrecht. Ook wel een inbreuk genoemd. Vindt er een inbreuk plaats, dan zijn er verschillende stappen die je kunt ondernemen. Allereerst kun je de persoon die het auteursrecht heeft geschonden erop aanspreken. Vaak weten mensen niet eens dat het verboden is om zomaar stukken van andere teksten over te nemen en zijn ze bereidt om het stuk te verwijderen of te veranderen zodat het in eigen woorden staat. Daarnaast is er een mogelijkheid om een juridisch proces te beginnen.

Het juridische proces

Wanneer de persoon die inbreuk heeft gemaakt op je auteursrecht weigert om jouw overgenomen ontwerp te verwijderen, heb je de mogelijkheid om contact op te nemen met een advocaat en er een juridische kwestie van te maken. Allereerst kun je de advocaat een brief laten schrijven naar de persoon die inbreuk heeft gemaakt, vaak maakt dit al zoveel indruk dat ze tot daden overgaan. Wanneer de persoon niet zo onder de indruk is van de brief, kun je naar de rechter stappen. Deze kan overgaan tot een rechtszaak wanneer de persoon niet bereid is om de tekst te verwijderen. De rechter kan beslissen over het betalen van een boete die tot behoorlijke bedragen kan oplopen.

Het verkopen van je auteursrecht

Je kunt overstappen op het verkopen van je auteursrecht aan een belangstellende. De koper is dan de eigenaar van het auteursrecht en mag beslissen of dat het werk gebruikt mag worden of niet. Zelf heb je er dan niets meer over te vertellen. Wanneer je als maker zelf zeggenschap wilt houden, kun je ervoor kiezen om een licentie af te sluiten. Hierbij geef je alleen toestemming om je werk op een bepaalde manier of in een bepaald gebied uit te brengen of te verveelvoudigen. Het auteursrecht blijft dan wel in je handen en op die manier voorkom je dat er misbruik gemaakt wordt van je werk.

 

Weet u niet zeker of u een zaak heeft?

085-773 70 73

(Lokaal tarief)

  1. Bel onze intakebalie
  2. Vertel kosteloos uw juridische probleem
  3. De juiste advocaat wordt gezocht
  4. De advocaat neemt vrijblijvend contact met u op