Schending auteursrechten

Voor eigen gebruik mogen teksten en foto’s opgeslagen worden of mag er muziek worden gedownload in sommige gevallen. Dit mag u absoluut niet in het openbaar verspreiden, bijvoorbeeld zonder te delen via een “delen-knop”. Als u werken online zet wat van een ander is dan wordt het auteursrecht geschonden van de wettelijke auteur.

Door middel van een onderhandse akte kan de wettelijke auteur het auteursrecht overdragen aan derden. Op deze manier wordt deze persoon, personen of bedrijf de nieuwe auteur met de daarbij behorende auteursrechten.

Het opzettelijk schenden van het auteursrecht wordt in Nederland gezien als misdrijf.

Auteursrecht geschonden, wat nu?

Wat als u bijvoorbeeld kunstenaar bent en uw eigen werk tegen komt op straat, in de krant of een bepaalde website, zonder dat dit met u is afgesproken. Dan is op dat moment het auteursrecht van u geschonden. Wat moet u dan doen?

Als werken van u zijn gebruikt door derden waaraan u geen toestemming hebt gegeven dan loopt u op dat moment schade of verlies op.

Het is belangrijk dat u kunt aantonen dat het om uw auteursrecht gaat.

Aan te raden is om juridische stappen te nemen door contact op te nemen met een advocaat voor auteursrecht. Door ondersteuning van een advocaat voor auteursrecht bij de zaak worden uw belangen goed beschermd. De advocaat kan ervoor zorgen dat de onrechtmatige publicatie van uw werk door derden verwijderd wordt en uw schade vergoed wordt. De advocaat kan ook voor u als bemiddelaar optreden zodat er tot een overeenkomst kan worden gekomen met de betreffende partij welke onrechtmatig uw materiaal hebben gebruikt.

Wat is auteursrecht?

Sinds het jaar 1912 bestaat de auteurswet waarin het auteursrecht staat beschreven.

Auteursrecht richt zich in het kort gezegd op 3 verschillende gebieden, wetenschap, kunst en letterkunde. Om uw werk te beschermen kunt u auteursrecht laten registreren. Tijdens de registratie laat u vastleggen wat er wel en niet met uw werk mag gebeuren. Als schrijver of kunstenaar hoeft u voor auteursrecht uw werken niet te registreren. Uw werk is direct intellectueel eigendom.

 

Weet u niet zeker of u een zaak heeft?

085-773 70 73

(Lokaal tarief)

  1. Bel onze intakebalie
  2. Vertel kosteloos uw juridische probleem
  3. De juiste advocaat wordt gezocht
  4. De advocaat neemt vrijblijvend contact met u op