Start u een onderneming op of een nieuwe productlijn met een eigen merk, dan wordt het tijd dat u dat merk registreert. Een eigen bedacht merk kan worden beschermd door het merkenrecht indien het intellectueel eigendom daarover wordt vastgelegd. Binnen de zakelijke wereld is het noodzakelijk om de eigenschappen van een merk bij het BBIE oftewel het Benelux-Bureau voor intellectueel eigendom. Dit is nodig omdat het eerst geregistreerde merk het recht heeft om specifieke eigenschappen van een merk te mogen dragen. Komt er een nieuwer vergelijkbaar merk op de markt dan heeft het oudere merk meer recht van spreken. Toch moet er worden aangetoond dat de gelijkenis te groot is en dat daardoor het oudere merk schade oploopt. Zet de advocaat voor merkenrecht in indien uw merkenrecht is geschonden.

Eigenschappen van een merk

Met een merk kan een goed verkopende productlijn worden opgezet. Iedere consument kan bij een specifiek merk het type product herkennen. Bij een merk weet de koper direct de mate van kwaliteit. Een merk wordt bepaald door:

 • vormgeving en kleur;
 • titel en tekstvormgeving;
 • slogan en statement;
 • en eventueel ook geur kan aan een merk gekoppeld zijn.

Uiteraard kan ieder afzonderlijk onderdeel van een merk worden geregistreerd, echter de consument herkent veelal meerdere samengestelde elementen als merk.

Een merk verkoopt

Een specifiek merk kan door de klant direct worden herkend en kan ook betekenen dat de klant direct voor dat merk kiest. Dit komt omdat de consument tevreden is over een bepaald merk, waardoor de klant merk gebonden is. Via een merk:

 • worden producten herkend;
 • maar wordt ook de mate van kwaliteit helder.

Een merk waarvan de consument weet dat de kwaliteit prijs verhouding goed ligt, verkoopt uiteraard goed. Het is juist goed voor een productlijn dat de consument een klik krijgt met het merk. Van een goedlopend merk kunnen derden ook misbruik maken door een vergelijkbaar merk eventueel voor een ander productlijn op te zetten.

Schending van het merkrecht

Het merkenrecht behorende bij een productenlijn kan ook worden geschonden waardoor winstderving ontstaat, oftewel schade. Het merkenrecht kan worden geschonden door:

 • een vergelijkbaar product draagt een vergelijkbaar merk waardoor doelbewust een deel van de afzetmarkt wordt afgekaapt;
 • een ander product met een vergelijkbaar merk komt op de markt echter heeft een slechte kwaliteit. Omdat de klant een klik met uw merk heeft, lijdt uw merk daardoor schade.

In beide gevallen kunt u als ondernemer het recht halen door de advocaat voor merkenrecht in te schakelen. Wordt uw merk door een nieuwer merk benadeeld dan kunt u via juridische stappen genoegdoening krijgen.

Stap naar de rechter: Hoe kunt u recht halen?

Om het juridisch recht te halen dient u uiteraard de advocaat voor merkenrecht in te zetten. Het gelijk bij een benadeeld merk kunt u halen door:

 • de advocaat in te zetten als mediator waarbij tussen beide partijen wordt gemiddeld om tot een oplossing of schikking te komen;
 • de gerechtelijke gang te bewandelen om zo het nieuwere merk-schendende merk van de markt te verwijderen, dan wel te dwingen om het merk aan te passen.

Haal uw recht door de advocaat voor merkenrecht in te schakelen, zodat u uw marktaandeel, ondernemingsresultaten en winst beschermt.

 

Weet u niet zeker of u een zaak heeft?

085-773 70 73

(Lokaal tarief)

 1. Bel onze intakebalie
 2. Vertel kosteloos uw juridische probleem
 3. De juiste advocaat wordt gezocht
 4. De advocaat neemt vrijblijvend contact met u op