De maker van ieder bedacht en gemaakt werk of product draagt daarover het intellectueel eigendomsrecht. Dit houdt in dat de maker zelf besluiten neemt om het intellectueel eigendomsrecht te gebruiken of niet. Wordt het werk gepubliceerd danwel voor de verkoop aangewend? Het is altijd aan de drager van het intellectueel eigendomsrecht gelegen om te besluiten hoe er met een product, merk of logo wordt omgegaan. Bij enige schending van uw rechten kunt u altijd via de auteursrecht advocaat uw belangen beschermen. U moet namelijk uw brood verdienen met uw intellectuele eigendomsrecht en dus heeft u afdoende bescherming nodig.

Auteursrechten en copyright

Schrijvers en kunstenaar dragen automatisch het intellectueel eigendomsrecht en hoeven hun recht daartoe niet te registeren. Ieder gepubliceerd werk draagt daarbij het copyright. Dit betekent dat het werk niet zonder toestemming mag worden gekopieerd en verspreid. Feitelijk zal er op ieder werk een (C) staan mogelijk met de tekst dat het copyright bij de auteur ligt en dat kopiëren verboden is. Constateert u toch dat uw werk wordt geschonden dan neemt u de advocaat auteursrecht in handen om uw intellectueel eigendomsrecht te beschermen.

Logorecht

Voor het opstarten van een bedrijf dient het bedrijf een herkenbaar maar onderscheidend logo te hebben. Dit logo mag niet op andere logo’s lijken omdat daarmee een ander bedrijf mogelijk schade wordt aangedaan. Heeft u een eigen ontwerp voor een logo gemaakt dan wordt het tijd om dat logo te beschermen. Daartoe kunt u het intellectueel eigendomsrecht bij het BBIE registreren. Registratie betekent dat precies vast staat wanneer uw logo in gebruik is genomen. Mocht er een nieuwer gelijkwaardig logo op de markt verschijnen dan kunt u daartegen optreden.

Merkenrecht

Aan producten worden merken verbonden. Een merk is een teken waaraan de consument kan herkennen dat u de maker bent. Denkt de klant uw merk een goede prijs kwaliteit verhouding heeft dan wordt vaker dit merk genomen. Ook aanverwante producten van hetzelfde merk worden gekozen. Daar trachten concurrenten ook een graantje van mee te pikken en brengen andere of gelijkwaardige producten op de markt met een vergelijkbaar merk. Zodoende lijdt u schade omdat uw winst afneemt door een kleiner marktaandeel. Omdat uw intellectueel eigendomsrecht geregistreerd staat kunt u succesvol juridische stappen ondernemen.

Patentrecht

Nieuwe ideeën en producten kunnen binnen de zakelijke markt worden beschermd door het patent daartoe aan te vragen. Patentrecht betekent dat u het intellectueel eigendomsrecht over het product draagt en dus bent u de enige die het product op de markt mag brengen. Ook hier kan het zijn dat concurrenten een marktaandeel willen hebben en daartoe een vergelijkbaar product op de markt brengen. Omdat u de eerste bent heeft u het intellectueel eigendomsrecht en dus kunt u met de advocaat voor auteursrecht uw gelijk halen.

Inzet advocaat

Met de advocaat voor auteursrecht kunt u enerzijds bemiddelen. Met alle betrokken partijen gaat u het probleem bespreken en aangeven dat u feitelijk het intellectueel eigendomsrecht heeft. U lijdt schade en dus dient dat gecompenseerd te worden. Wordt dit negatief beantwoord dan kunt u anderzijds verdere gerechtelijke stappen ondernemen om het merk en concurrerende product gedwongen van de markt af te halen. Zodoende beschermt u uw intellectueel eigendomsrecht optimaal via de inzet van de auteursrecht advocaat.

 

Weet u niet zeker of u een zaak heeft?

085-773 70 73

(Lokaal tarief)

  1. Bel onze intakebalie
  2. Vertel kosteloos uw juridische probleem
  3. De juiste advocaat wordt gezocht
  4. De advocaat neemt vrijblijvend contact met u op