Wat is het reprorecht?

Het reprorecht is een recht bedoelt voor bedrijven. Het is een overeengekomen vergoeding die bedrijven jaarlijks betalen om gebruik te mogen maken van het intern verspreiden van informatie uit bijvoorbeeld tijdschriften, boeken, fysieke kranten of online kranten. Het verspreiden kan op diverse manieren, kopiëren of e-mailen bijvoorbeeld. Op deze teksten of afbeeldingen rust natuurlijk het auteursrecht, door het betalen van de vergoeding kan een bedrijf het reprorecht verkrijgen, waardoor het werk intern verspreid mag worden. Het is voor bedrijven anders een hele klus om per auteur af te rekenen, dat zou een baan apart zijn. Vandaar dat het reprorecht tot stand is gekomen. De stichting die het reprorecht mogelijk heeft gemaakt maakt geen winst, zij zorgen voor de vergoedingen richting de auteurs. De vergoeding is op basis van het gebruik, bijvoorbeeld beneden gemiddeld, gemiddeld of boven gemiddeld. Eens per jaar wordt deze vergoeding betaald en wanneer deze vergoeding is voldaan mag er intern gebruik worden gemaakt van auteursrechtelijk materiaal. Stichting reprorecht zorgt er vervolgens voor dat de vergoedingen bij de juiste auteurs terecht komt.

Er zijn regels

Wanneer het reprorecht geldt voor een bedrijf mag het werk van een auteur niet zomaar oneindig gebruikt of gedeeld worden.
Het werk van de auteurs mag gekopieerd worden of gedeeld worden, maar dit mag niet te vaak gebeuren en het werk moet binnen het bedrijf blijven. Het mag dus niet in een mailtje of op een andere manier naar derden verzonden worden. 
Delen of kopiëren mag dus wel maar een ieder moet zich wel aan de gestelde voorwaarden houden.

Juridisch advies

Heeft u vragen omtrent auteursrecht of specifiek het reprorecht? Neem dan contact op met de advocaat voor auteursrecht. Ook wanneer u als bedrijf een factuur heeft gekregen terwijl er nooit auteursrechtelijk werk is gedeeld binnen het bedrijf op welke manier dan ook. De advocaat voor auteursrecht kan u voorzien van een goed juridisch advies en kan u tevens ondersteunen bij een juridische zaak.

 

 

Weet u niet zeker of u een zaak heeft?

085-773 70 73

(Lokaal tarief)

  1. Bel onze intakebalie
  2. Vertel kosteloos uw juridische probleem
  3. De juiste advocaat wordt gezocht
  4. De advocaat neemt vrijblijvend contact met u op