Wat is een rectificatie?

Wanneer een bericht gepubliceerd is en er iets niet klopt in dit bericht dan volgt er in sommige gevallen een rectificatie. Rectificatie is een herstel van het oorspronkelijke artikel.

Een rectificatie wordt in de meeste gevallen op dezelfde plaats gepubliceerd waar ook het bericht stond welke niet juist was. In een rectificatie zal beschreven staan dat het bericht wat eerder gepubliceerd was niet juist is geweest en daarbij wordt beschreven wat dan wel het juiste bericht moest wezen.

Diegene die aansprakelijk is voor het fout gepubliceerde bericht of misleidende of niet volledige inhoud kan door de rechter een rectificatie worden opgelegd. De rechter zal aangeven wat er precies niet klopt in het gepubliceerde artikel en zal ook aangeven wat er in de rectificatie zal moeten komen te staan.

Wanneer er sprake is van bijvoorbeeld smaad of laster zal het slachtoffer een schadevergoeding eisen én een rectificatie. De rechter kan een vordering opleggen tot rectificatie van het gepubliceerde artikel. Ook kan de rechter degene die het artikel heeft gepubliceerd een verbod opleggen om naast de rectificatie een commentaar te plaatsen als redactie zijnde. De rectificatie zou op deze manier namelijk verminderd kunnen worden van de ernst en dat is niet de bedoeling.

Eisen van rectificatie

Wanneer iemand een gepubliceerd artikel ziet welke over hem of haar gaat en wanneer in dat artikel een onrechtmatigheid staat waarbij iemand zijn reputatie beschadigd kan worden, wil hij uiteraard dat het gepubliceerde artikel zo spoedig mogelijk verwijderd wordt. Daarnaast kan de benadeelde een rectificatie willen van het artikel. Door middel van een kort geding kan de procedure tot vordering van rectificatie worden gestart.

Volgens het Burgerlijk Wetboek kan een rectificatie worden geëist wanneer er sprake is van een onjuist artikel of wanneer delen van een artikel onjuist zijn. Een gepubliceerd artikel hoeft niet alleen op internet te staan, een publicatie kan ook via e-mail aan meerdere mensen zijn verstuurd. Er moet eerst gekeken worden of de publicatie daadwerkelijk onrechtmatig is. Daarna kan er eventueel een rectificatie plaatsvinden.

Wanneer de rechter vast heeft gesteld dat een publicatie onrechtmatig is, is niet automatisch het gevolg dat hij vordering tot rectificatie zal toewijzen. In sommige gevallen heeft de schrijver van het artikel een reactie geplaatst over wat er niet klopt in de tekst. Ook kan het voorkomen dat de schrijver van het artikel de benadeelde al gelegenheid heeft gegeven om te reageren op de publicatie.

Een rectificatie verzoek kan ook worden afgewezen wanneer de publicatie al té lang geleden is. Een rectificatie hoeft niet altijd een positief effect te hebben. Er wordt namelijk nadruk gelegd op de tekst welke fout was en krijgt op deze manier nogmaals de aandacht. Wellicht was het mensen eerder niet opgevallen.

Indien een rectificatie verzoek door de rechter wordt toegewezen dan zal de rechter precies aangeven wat de inhoud van een rectificatie zal worden. De rechter zal ook aangeven waar de rectificatie zal plaatsvinden. Bijvoorbeeld in een krant op de voorpagina of ergens midden in de krant, ook zal de rechter bijvoorbeeld de lettergrootte bepalen van een rectificatie. Tenslotte kan de rechter een verbod opleggen om een commentaar te plaatsen naar aanleiding van de rectificatie.

Juridisch Advies

Heeft u behoefte aan juridische informatie? Neem dan contact op met de advocaat voor auteursrecht. De advocaat voor auteursrecht kan u voorzien van een goed juridisch advies waar je mee verder kunt.

 

 

Weet u niet zeker of u een zaak heeft?

085-773 70 73

(Lokaal tarief)

  1. Bel onze intakebalie
  2. Vertel kosteloos uw juridische probleem
  3. De juiste advocaat wordt gezocht
  4. De advocaat neemt vrijblijvend contact met u op