Kent u copyright regels voor website?

Veel mensen in Nederland of in het buitenland hebben een website, blog of webshop. Er wordt erg veel tijd en moeite gestoken in het maken van deze websites, blogs en/of webshops. Voornamelijk de teksten van deze websites zijn erg belangrijk voor de functionaliteit en de groei van de website en het zou dus erg vervelend zijn als deze teksten ergens anders gebruikt worden, zonder dat u hier toestemming voor hebt verleend.

Omdat teksten, foto´s en ander soort content van groot belang zijn voor website eigenaren wordt er veel misbruik van gemaakt door dingen te kopiëren en zonder toestemming op hun eigen website te gebruiken. Er wordt relatief weinig gedaan tegen de schending van deze copyright rechten, niet omdat de website eigenaren niet in hun recht staan, maar meer omdat de website eigenaren niet weten dat ze in hun recht staan. Daarnaast is het op het internet vaak moeilijk te bewijzen dat iets door uzelf gemaakt is, of om uw werk überhaupt al terug te vinden als het gekopieerd is geworden.

Copyright rechten

De meeste mensen weten wel wat copyright rechten zijn, maar weten eigenlijk helemaal niet zo goed hoe deze regels nou in elkaar steken. Als u de eigenaar bent van een website en u heeft zelf gemaakte content op deze website staan dan heeft u automatisch recht op de copyright rechten.

Als uw content wordt gekopieerd en u heeft hier geen geldige toestemming voor vrijgegeven aan de betreffende persoon, dan kunt u dus ook alle strafrechtelijke stappen ondernemen die er voor zorgen dat u uw content terug krijgt. Met een beetje geluk kan het zelfs zijn dat u recht heeft op een schadevergoeding omdat iemand uw content heeft gebruikt zonder hier toestemming voor te vragen.

Copyright schending vraagt actie

Als u een website eigenaar bent dan is het om te beginnen goed om u in te dekken tegen eventuele copyright schendingen. Allereerst is het verstandig om uw website bezoekers er op te duiden dat u bewust bent van de copyright regels die gelden over uw hard gemaakte werk.

Maak uw website bezoekers goed duidelijk wat er gebeurt als iemand een overtreding maakt omtrent uw copyright rechten, maak er desnoods een extra pagina voor. Zorg er ook altijd voor dat u gebruik maakt van officiële tekens, deze zijn bekend bij de mensen en zullen in de meeste gevallen genoeg afschrikken om uw content te beschermen.

Als iemand uw content op het internet gebruikt laat het er dan zeker niet bij zitten. U heeft hard gewerkt aan uw website en de dingen die u er op heeft geplaatst en dat mag dan niet zomaar gebruikt worden. We adviseren dan ook om bij een overtreding van het auteursrecht direct actie te ondernemen en de overtreder te contacteren.

Contracteer aan de andere kant ook direct een advocaat, zodat iemand op de hoogte is die u kan helpen als er eventuele verdere stappen ondernomen moeten worden. Des te harder en sneller u optreed des te minder copyright schendingen er in de toekomst zullen plaatsvinden.

Buitenlandse overtreders

Het internet is natuurlijk niet beperkt tot maar 1 land en om die reden kan het vaak moeilijk zijn om uw copyright rechten echt goed te kunnen behouden. Het kan zo zijn dat iemand uit een ander land uw content aan het gebruiken is zonder dat u hier toestemming voor heeft gegeven. Omdat deze persoon uit een ander land komt wordt het moeilijk om uw rechten te verhalen.

Om te beginnen kunt u het onderling op proberen te lossen en anders kunt u op het hosting bedrijf van de overtreder afstappen. U kunt bij het hosting bedrijf aankaarten dat een van hun gebruikers een schending maakt van het copyright en dan wordt de website vaak verwijderd.

Mocht u er zelf niet uitkomen dan kunt u altijd met al uw vragen naar ons toe komen. U kunt snel telefonisch contact opnemen met al uw vragen, we hebben altijd iemand klaar staan die u zo goed als mogelijk kan helpen met al uw juridische vragen rondom uw copyright rechten.

Juridische advies

Mocht u liever uw vraag online stellen, dan kunt u ook uw vraag gemakkelijk via ons juridische advies formulier stellen. We zullen dan zo snel en goed als mogelijk een antwoord terug geven. Mocht u verdere stappen willen ondernemen dan kunnen wij u hier ook goede juridische ondersteuning bij bieden.

Zeker bij ingewikkelde zaken waar iemand uit het buitenland uw rechten schendt, is het verstandig om juridische hulp en ondersteuning in te schakelen.

 

Weet u niet zeker of u een zaak heeft?

085-773 70 73

(Lokaal tarief)

  1. Bel onze intakebalie
  2. Vertel kosteloos uw juridische probleem
  3. De juiste advocaat wordt gezocht
  4. De advocaat neemt vrijblijvend contact met u op