Zet u uw eigen bedachte informatie en zelf gemaakte afbeeldingen online op uw website dan heeft u het copyright. Het copyright houdt in dat u beslist wat er met de informatie en afbeeldingen moet gebeuren. Het auteursrecht schrijft voor dat de bedenker het copyright draagt en daarmee beslist of het wel of niet gekopieerd en verspreid mag worden. De informatie door u op uw website gezet is uw bezit en anderen mogen het dan niet zonder uw toestemming gebruiken. Dat is de essentie van het copyright. Het kan echter wel noodzakelijk zijn door uw informatie te beschermen zodat anderen het niet zomaar kunnen gebruiken. 

Het intellectueel eigendomsrecht

Ieder bedenksel dus ook alles wat u op uw website online zet valt onder het intellectueel eigendomsrecht. De volgende elementen vallen online ook onder het intellectueel eigendomsrecht en dragen het copyright:

 • bestanden en teksten door u gemaakt;
 • powerpoint presentaties;
 • door u gemaakte muziek;
 • online kunst en en afbeeldingen;
 • en dergelijke.

Alles waar u zelf over heeft nagedacht en in elkaar gezet voor gebruik op het internet, daar heeft u het copyright over. Indien iemand anders uw werk wil kopiëren dan dient u daartoe toestemming te verlenen. Is die toestemming er niet echter wordt er gekopieerd dan kunt u daartoe juridische stappen ondernemen. 

Informatie bescherming

Om de op uw website gezette informatie, afbeeldingen en teksten te beschermen dient u altijd het copyright op uw naam te vermelden op de website. Daarnaast kunt u ook documenten en teksten voorzien van een watermerk of logo zodat iedereen altijd kan zien dat u de maker daarvan bent. Tevens kan een stukje software kopieergedrag ontmoedigen. Indien er iemand tracht uw werk te kopiëren dan verschijnt in zijn scherm een waarschuwing dat er niet mag worden gekopieerd. Zodoende kunt u het kopiëren ontmoedigen waarmee u uw belangen beschermt. 

Schending copyright

Het kan zijn dat u of een kennis van u opmerkt dat een derde partij uw informatie of afbeeldingen gebruik voor zijn doeleinden via een website, dan is dat duidelijk een schending van uw copyright. Dan wordt het tijd dat u juridische stappen onderneemt. Dan kan op twee manieren:

 • u kunt de desbetreffende informatie compleet laten verwijderen waarnaast u een schadevergoeding kunt eisen;
 • u kunt een bemiddeling doen om er zelf ook verder beter van te worden. Kan dat niet dan moet teruggegrepen worden naar de eerste optie.

Laat u daarbij bijstaan door een advocaat voor auteursrecht om uw gelijk te halen. 

Bedrijfsinformatie bescherming

Ook ondernemingen en instellingen kunnen websites goed beschermen. Schakel daartoe een gedegen website maker in maar laat u daarbij ook informeren door de jurist voor auteursrecht gespecialiseerd voor het MKB. Het is uw zakelijk belang dat uw informatie niet door anderen wordt gekopieerd. Dat zou namelijk inkomensderving betekenen waarvoor u een schadevergoeding kunt eisen. Wees ook voorbereid door uw gegevens van het copyright te voorzien. Laat u informeren door de advocaat voor auteursrecht aangaande hoe u uw gegevens optimaal kunt beschermen. Is er wel een schending van uw website copyright dan kunt u via ons uw verhaal halen.

 

Weet u niet zeker of u een zaak heeft?

085-773 70 73

(Lokaal tarief)

 1. Bel onze intakebalie
 2. Vertel kosteloos uw juridische probleem
 3. De juiste advocaat wordt gezocht
 4. De advocaat neemt vrijblijvend contact met u op