Het copyright voor zekerheid

Bedrijven en auteurs die iets publiceren maken gebruik van het copyright om de eigen belangen te beschermen. Het copyright, oftewel het kopieerrecht, geeft bescherming aan diegenen die een bepaald werk heeft bedacht.

Het copyright valt onder het auteursrecht waarbij de bedenker het intellectueel eigendom over het werk draagt. Voor gewone auteurs is het een standaard recht waartoe geen registratie nodig is, echter dient aangegeven te worden dat men het copyright over een werk heeft.

Hoe wordt het copyright vastgelegd en wat hoe kan er toestemming worden verleend?

Wat houdt het copyright in?

Een bedenker van een werk heeft het alleenrecht om daarover te beslissen. Dat geldt zowel voor privé auteurs als ondernemingen die publiceren of een dienst op de markt brengen. Het copyright geeft aan dat alleen de bedenker beslist wat de te ondernemen stappen zijn. Zonder toestemming mag het copyright niet worden geschonden.

Veelal zal op een website of in een boek reeds staan vermeld dat reproductie van het werk niet is toegestaan indien de auteur daartoe niet op de hoogte is gesteld. Indien er echter zonder toestemming wel werk wordt vermenigvuldigd dan kan daartegen worden opgetreden.

Copyright vastlegging

We kennen het allemaal dat de C staat aangegeven bij een tekst waarmee wordt aangegeven dat het werk niet mag worden gekopieerd. Aanvullende software kunnen bijvoorbeeld kopieergedrag ontmoedigen. Toch bestaat er binnen de zakelijke wereld de kans dat er wordt gekopieerd. Om te voorkomen dat de ondernemingsbelangen worden geschonden kunnen:

  • product ideeën worden geregistreerd bij een octrooibureau. Het copyright over een idee wordt dan voor tien jaar geregistreerd bij het Nationaal Octrooiregister;
  • merken en logo’s worden geregistreerd bij het BBIE. Men verkrijgt gewoonlijk voor een periode van eveneens tien jaar het copyright. Let wel dat voor sommige tekens het slechts vijf jaar is indien deze niet aan een bedrijf zijn gekoppeld.

Zodoende kan het copyright concreet worden vastgelegd.

Lees onder merkenrecht meer over het registreren van merken en logo's.

Copyright voor bescherming

Indien het copyright is geregistreerd voor ondernemingen dan geniet men uiteraard van de bescherming. Anderen mogen niet zomaar zonder toestemming het werk reproduceren. Dat houdt in dat het copyright voorkomt dat derden er iets mee doen. Uiteraard mag een kopie voor eigen gebruik worden gemaakt, echter vermenigvuldiging en verdere publicatie is verboden. De copyright vastlegging zorgt ervoor dat anderen niet zomaar met jouw bedenksels aan de haal mogen gaan.

Toestemming verlenen

Wil je het werk publiceren dan kun je daartoe een publicatiemethode voor kiezen. De krant, het internet of andere wegen kunnen ervoor zorgen dat je naamsbekendheid krijgt. Het kan ook zijn dat derden jou vragen om een bepaald werk te publiceren. Daarmee kun je geld verdienen zodoende door toestemming te verlenen. Dit kan door een licentie te geven maar ook door overdracht van de auteursrechten. In het laatste geval krijg je veelal een hoge vergoeding omdat je de beslisrechten aan de overnemende partij geeft. Let wel dat het vaak beter is om een licentie te geven in plaats van copyright overdracht.

Juridisch het recht halen

Wordt het copyright op enig manier geschonden dan kan juridische het recht worden gehaald. Dat houdt in dat men actie moet ondernemen om verdere schade te voorkomen. Dit kan middels bemiddeling (veelal toegepast bij kleine omstandigheden) danwel door gerechtelijke stappen te nemen (indien de belangen groot zijn). Zodoende kan men het vastleggen van het copyright goed de eigen auteursrechtelijke belangen beschermen door juridisch actie te ondernemen.

 

Weet u niet zeker of u een zaak heeft?

085-773 70 73

(Lokaal tarief)

  1. Bel onze intakebalie
  2. Vertel kosteloos uw juridische probleem
  3. De juiste advocaat wordt gezocht
  4. De advocaat neemt vrijblijvend contact met u op