Veel mensen maken gebruik van het internet om eigen teksten of ander soort bestanden op te plaatsen. Naast het internet zijn er ook nog genoeg mensen die als hobby schrijven, foto´s maken of andere dingen creëren. We steken veel tijd en moeite in deze dingen maar weten eigenlijk helemaal niet of we hier wel auteursrechten over hebben en hoe dit dan geregeld is in de auteurswet.

Sommige mensen weten wel wat auteursrechten zijn of wat copyright is, maar weinig mensen weten echt iets af van hoe de auteurswet nou in elkaar steekt. Volgens de auteurswet heeft iedereen auteursrechten en copyright over zijn zelfgemaakte werk. U mag ook zonder daar betalingen voor te doen gebruik maken van de officiële copyright tekens om mensen duidelijk te maken dat u weet waar uw rechten liggen. Het is wel altijd belangrijk dat u zelf goed kunt aantonen dat u de rechtmatige eigenaar bent van een tekst of een foto of andere zaken.

Inbreuk op uw copyright

Omdat het vaak moeilijk te bewijzen is dat iets van u is, zeker voor dingen die op het internet geplaatst worden ontstaan er wel eens problemen met breuk van uw copyright.
Zorg er dus altijd voor dat als u iets maakt waar de auteursrechten van belang zijn voor u, dat u een bewijs heeft dat u volgens de auteurswet de rechtmatige eigenaar bent van de content.

Stappen bij overtreding van auteurswet

Als iemand ongeacht de auteurswet die er is toch besluit om uw content te kopiëren en elders te gebruiken, zonder uw toestemming te verkrijgen kunt u hier enkele dingen tegen doen.
Wij raden u altijd aan om als eerste contact op te nemen met de persoon die uw content ergens anders aan het gebruiken is. Wijs deze persoon op de rechten die u heeft volgens de huidige Nederlandse auteurswet en vraag hem vriendelijk om de content te verwijderen.
Als hij dit niet doet na uw verzoek kunt u verdere stappen ondernemen. Zorg er als eerst voor dat u bewijs heeft dat hij uw content aan het gebruiken is zonder uw toestemming, dit kunt u doen door er een foto van te maken.
Meld de betreffende persoon dan dat u hem nog een "X" aantal dagen de tijd geeft om uw content te verwijderen en dat u anders verdere stappen gaat ondernemen. Als er nog steeds niks gebeurt dan kunt u hier een recht zaak over beginnen.

Content verwijderen

U kunt eisen dat uw content verwijderd wordt en u kunt een vergoeding claimen per dag dat uw content zonder uw toestemming elders is gebruikt. Afhankelijk van hoe belangrijk uw content is wordt deze vergoeding voor u opgemaakt. In sommige gevallen kunnen deze vergoedingen voor u en de boetes voor de overtreder oplopen tot enkele duizenden euro´s.

Copyright melden en waarschuwen auteurswet

Als u niet wilt dat bepaalde content van u elders gebruikt wordt, maak dan zelf altijd duidelijk dat u hier niet van gediend bent. Maak gebruik van een copyright teken en vermeld ergens dat u strafrechtelijke stappen onderneemt bij het overtreden van de auteurswet.
Door mensen vooraf goed duidelijk te maken dat u het niet bij een waarschuwing laat als ze de auteurswet overtreden schrikt u vaak al veel mensen af. Hierdoor denken ze nog een keer extra na voordat ze uw content gaan gebruiken.

 

Weet u niet zeker of u een zaak heeft?

085-773 70 73

(Lokaal tarief)

  1. Bel onze intakebalie
  2. Vertel kosteloos uw juridische probleem
  3. De juiste advocaat wordt gezocht
  4. De advocaat neemt vrijblijvend contact met u op