Maakt u gebruik van uw eigen website waarbij u artikelen schrijft danwel afbeeldingen plaatst dan wordt de geplaatste informatie beschermd wegens de website auteursrechten. Indien een internet gebruiker is namelijk wil reproduceren dient daartoe namelijk toestemming van de auteursrechten houder gevraagd te worden. De door de auteur geschreven teksten zijn namelijk zijn intellectuele eigendom en daartoe valt website informatie onder het auteursrecht. Ook door u gemaakte en geplaatste foto’s vallen daarbij onder de website auteursrechten. Maakt een derde partij dan gebruik van uw eigen of uw ondernemings informatie dan wordt conform het auteursrecht in principe diefstal gepleegd. Om ook uw belangen op het internet te beschermen neemt u de advocaat voor website auteursrechten in de arm.

Het auteursrecht

Iedereen die zelf een idee heeft en dat op een website zet, draagt over die informatie het intellectuele eigendom overeenkomstig het auteursrecht. Dit is van toepassing op werkstukken, artikels, boeken, portretten, maar ook informatie door u verschaft op uw website. Het auteursrecht is een automatisch recht zodra er een idee aan uw hoofd ontspruit en dus ook wanneer u online informatie op de website plaatst. Het copyright is binnen het auteursrecht dan ook een zeer belangrijk fenomeen welke niet mag worden geschonden. Zodra u informatie dus op uw website plaatst dan mag niemand uw informatie gebruiken, zonder dat daartoe door u als auteur toestemming voor is gegeven.

Vermelden copyright

Sommige eigenaren van websites hebben er geen bezwaar tegen dat materiaal wordt gebruikt voor persoonlijke doeleinden. Het is echter zo dat u afbeeldingen, teksten en documenten op het internet niet zomaar mag dupliceren, indien het niet voor eigen gebruik is. Daarnaast kunt u bij documenten en afbeeldingen een watermerk kenmerkend voor u werk toevoegen zodat duidelijk is dat bij eventueel dupliceren duidelijk is wie het auteursrecht en copyright heeft. Daarnaast vermeldt u op de website dat de informatie onder het copyright valt. Daarnaast kunt u software toevoegen waardoor het dupliceren van teksten, documenten en afbeeldingen wordt voorkomen.

Bedrijven controleren copyright breuk

Om specifieke informatie gezet op de website van een ondernemer te beschermen kunnen zogeheten spiders ingezet worden. De spiders speuren en snuffelen over het internet op zoek naar vergelijkbare informatie zoals dat op de eigen site is gezet. Zodra duidelijk is geworden dat werkelijk een derde partij als ondernemer gebruik maakt op hun website van uw informatie, dan kan daartegen met succes opgetreden worden. Via auteursrecht advocaten kunnen dan de juiste juridische stappen genomen worden om het recht van het copyright recht te zetten. Dit kan door de informatie dwingend te verwijderen, maar er kan ook een schikking middels bemiddeling volgen. Om ook uw copyright te beschermen tegen inbreuk van derden schakelt u de advocaat voor auteursrecht in.

Bescherm uw website

Om informatie op uw website online te zetten, dient u voldoende kennis en vaardigheid in huis te hebben om het copyright afdoende te beschermen. Ook voor de bedrijfsvoering van een onderneming is het essentieel dat de online gezette informatie veilig is en blijft. Het is dan ook van belang om voldoende bescherming te bieden voor de vermelde informatie en afbeeldingen. Om er ook zeker van te zijn dat het copyright ongeschonden is en blijft, neemt u een website specialist of auteursrecht advocaat in de arm.

 

Weet u niet zeker of u een zaak heeft?

085-773 70 73

(Lokaal tarief)

  1. Bel onze intakebalie
  2. Vertel kosteloos uw juridische probleem
  3. De juiste advocaat wordt gezocht
  4. De advocaat neemt vrijblijvend contact met u op