Heeft u auteursrecht over een foto?

Als u een mooie foto heeft gemaakt en deze wilt delen met andere mensen dan kunt u hem ergens publiekelijk stellen. Een goede plek die veel wordt gebruikt om foto´s publiekelijk te maken is het internet. U kunt via bijvoorbeeld een blog uw foto op het internet zetten en een uitleggen geven bij de foto, waarom u juist deze foto zo mooi vindt en waar hij genomen is enzovoorts.

Als u een foto of meerdere foto´s met mensen wilt delen en er veel energie in steekt om dit te doen, dan is het natuurlijk uitermate vervelend als andere mensen uw foto zonder toestemming ergens anders zouden gaan gebruiken. Daarom bestaat er auteursrecht om uw werk te beschermen en er voor te zorgen dat het niet gekopieerd wordt door anderen zonder dat u daar toestemming voor geeft.

Nu is het voor veel mensen alleen niet helemaal duidelijk of ze nu wel of geen recht hebben op auteursrecht. Veel mensen zijn in de veronderstelling dat ze moeten betalen om te mogen genieten van de voordelen en bescherming die het auteursrecht biedt over mensen hun hard gemaakte werk.

In Nederland heeft u volgens de auteurswet altijd auteursrechten over het werk wat zelf heeft gemaakt. U hoeft niks vast te laten leggen of te betalen als u wilt genieten van de voordelen van het auteursrecht. In Nederland is het gewoon zo dat als u het gemaakt heeft, dat u ook de rechtmatige eigenaar bent en niemand anders dit dan zonder toestemming van u mag gebruiken.

Ook mag u in Nederland gebruik maken van alle officiële tekens die gebruikt worden rondom de auteurswet. Op deze manier kunt u mensen duidelijk maken dat u op de hoogte bent dat er een copyright recht valt over al uw gemaakte werk en dat u er niet van gediend bent dat andere mensen uw werk ongevraagd gebruiken.

Mijn foto is ergens anders gebruikt

Als u bijvoorbeeld een foto album op het internet heeft met al uw mooiste reis foto´s er in dan wil u niet dat deze foto´s gebruikt worden. Mocht het zich toch voordoen dat iemand uw foto´s gebruikt op bijvoorbeeld hun website zonder dat u hier toestemming voor heeft gegeven dan kunt u zich verhalen op uw auteursrechten.

Aller eerst dient u contact op te nemen met de betreffende persoon die uw foto´s gekopieerd heeft zonder hier toestemming voor te krijgen. Meestal kunt u het probleem dan samen met de overtreder oplossen en heeft u uw foto binnen een dag weer terug in uw bezit.

Mocht u er niet in slagen om de foto terug te bemachtigen dan kunt u verdere juridische stappen ondernemen. Als u juridische stappen wilt ondernemen dan dient u aller eerste een advocaat in te huren. Een advocaat kan u vertellen wat voor een auteursrechten u precies over uw foto heeft en wat u kunt verhalen bij de persoon die uw rechten heeft geschonden.

U kunt altijd uw foto terug krijgen van de genen die hem onrechtmatig aan het gebruiken is, het is wel belangrijk dat u duidelijk kunt aantonen dat het een foto is die van u persoonlijk is. Mocht de foto om wat voor reden dan ook een belangrijke betekenis voor u hebben, of veel geld waard zijn dan kunt u een schade vergoeding claimen van de overtreder.

U kunt samen met uw advocaat de hoogte van uw claim bepalen, de rechter zal na der hand bepalen of hierop toe wordt gezegd.

Samen met een specialist uw rechten bespreken

Als u toch nog meer informatie wilt hebben over uw auteursrechten over uw foto´s dan kunt u altijd geheel vrijblijvend contact met ons opnemen. Wij kunnen u goed, snel en gratis verder helpen met alle vragen die u heeft over het auteursrecht van uw foto´s.

In het geval dat u verdere stappen wilt ondernemen in het geval van schending van uw auteursrechten, dan kunnen wij u ook aan een goede advocaat uit uw regio helpen. U kunt dan samen met deze advocaat gaan bekijken wat de eventuele mogelijkheden zijn, en wat de kans van slagen is.

Als u onrecht is aangedaan en uw foto´s worden elders zonder uw toestemming gebruikt, haal dan terug wat u toekomt en wacht niet te lang met stappen te ondernemen.

 

Weet u niet zeker of u een zaak heeft?

085-773 70 73

(Lokaal tarief)

  1. Bel onze intakebalie
  2. Vertel kosteloos uw juridische probleem
  3. De juiste advocaat wordt gezocht
  4. De advocaat neemt vrijblijvend contact met u op