Heb ik auteursrechten op mijn website

Veel mensen maken een blog, website of webshop. Maar vaak is het voor veel mensen niet helemaal duidelijk of ze nu auteursrechten hebben op de teksten waar ze zoveel energie in hebben gestoken. Het zou natuurlijk vervelend zijn als deze teksten gekopieerd worden en ergens anders gebruikt worden. De tekst die mensen voor hun websites maken zijn van enorm belang voor de website en de website houden en we willen deze dus ook voor onszelf houden.

In principe heeft iedereen gewoon auteursrechten op alle teksten die ze geschreven of getypt hebben. Ook als u een tekening heeft gemaakt of een afbeelding en deze op uw website plaatst heeft u hier auteursrechten op. Dit houdt in dat niemand uw gemaakte werk mag kopiëren en gebruiken zonder dat u daar toestemming voor heeft gegeven.

Als dit wel wordt gedaan dan kunt u eisen dat deze content direct verwijderd wordt, als dit niet gedaan wordt kunt u hier een vergoeding voor vragen. Als u deze vergoeding niet krijgt dan kunt u hier een rechtszaak over openen.

Problemen die opduiken bij auteursrecht op websites

Het is vaak erg moeilijk om aan te tonen dat u iets heeft gemaakt wat op het internet staat. Ook heeft u er mee te maken dat mensen uit andere landen uw gegevens kunnen kopiëren en dan kunt u daar weinig tegen doen.

Het is dus aan te raden om altijd iets van een bewijs te maken dat u de teksten heeft gemaakt, zet er bijvoorbeeld de auteur en publicatie gegevens bij.

Als iemand uit een ander land uw gegevens gebruikt vraag dan vriendelijk of ze deze willen verwijderen, als ze dit niet doen kunt u aangeven dat u de webhosting gaat contacteren. Als uw gegevens dan nog niet verwijderd worden dan kunt u contact opnemen met het hosting bedrijf waar de website gehost is.

Voorkomen is beter dan genezen.

Het is altijd beter om vooraf maatregelen te treffen, in plaats van er naderhand achteraan te moeten gaan rennen. U mag gewoon gebruik maken van een copyright teken op uw website. Het helpt ook om te vermelden op uw website welke stappen u zult ondernemen bij breuk van uw auteursrechten.

Door mensen in te lichten en af te schrikken zullen ze uw werk minder snel kopiëren. Ook door het gebruik van officiële tekens zullen mensen minder snel uw werk gaan gebruiken.

Waar kan ik meer informatie krijgen

Als u nog meer informatie wilt hebben over de rechten die u heeft en de stappen die kunt ondernemen dan kunt u contact met ons opnemen met uw verdere vragen. Ook als u problemen heeft met iemand die uw content gebruikt kunt u ons contacteren en dan zullen wij u verder helpen.

Een andere optie die u heeft is het internet afspeuren. U kunt vaak veel vinden op het internet over de rechten die u heeft als auteur. Ook als iemand uw teksten of andere content gebruikt kunt u eventuele maatregelen of hulp hierbij op het internet terug vinden.

 

Weet u niet zeker of u een zaak heeft?

085-773 70 73

(Lokaal tarief)

  1. Bel onze intakebalie
  2. Vertel kosteloos uw juridische probleem
  3. De juiste advocaat wordt gezocht
  4. De advocaat neemt vrijblijvend contact met u op