Bent u de bedenker van een werk, product of merk dan draagt u daarover het auteursrecht. Het is echter zo dat binnen de zakelijke wereld het auteursrecht moet worden vastgelegd om op die manier bescherming te verkrijgen. Daarbij dient u bij verschillende instellingen het auteursrecht vast te leggen. Betreft het een logo of merk dan dient u dit te registeren bij het BBIE en voor een nieuw product dient daartoe een patent te worden aangevraagd. Voor het auteursrecht voor werken gemaakt door schrijvers en kunstenaars is er geen registratieplicht, omdat het werk dan direct door het auteursrecht wordt beschermd. Laat u informeren aangaande uw auteursrecht door uw advocaat.

Auteursrechten voor schrijvers en kunstenaars

Heeft u een werk geschreven of een kunstwerk gemaakt dan heeft u automatisch het auteursrecht over het werk. Daartoe hoeft u niets te registreren. Dit betekent dat u direct het copyright over uw eigen werk heeft, waardoor u feitelijk kunt beslissen wat er met het werk gaat gebeuren:

  • u wilt het niet publiceren;
  • u publiceert het door een licentie daartoe aan een uitgever te verstrekken;
  • u draagt de rechten van het boek tegen een financiële vergoeding over (minder gewoonlijk bij boekwerken).

Zodoende kunt u als schrijven of kunstenaar zelf beslissen wat te doen met uw eigen werk.

Merkenrecht

Bij het opzetten van een bedrijf draagt het bedrijf een logo, en de gemaakte producten hebben een merk. Zowel logo en merk vormen de basis waarmee u zaken doet op de zakelijke markt. Het is dus uw broodwinning en dat dient u optimaal te beschermen. Het auteursrecht van uw merk dient u vast te leggen bij het BBIE, zodat nieuwere merken niet marktaandeel van u kunnen afsnoepen. Wordt uw merkenrecht benadeeld dan dient u in te grijpen door juridische stappen te zetten:

  • bemiddeling kan voor compensatie zorgen en afspraken maken de uitgangspunten helder;
  • het merk kan desgewenst bij grote invloed in uw afzetmarkt worden verboden indien het merk teveel op uw geregistreerde merk lijkt.

Octrooirecht

Heeft u als onderneming een product bedacht dan doet u er goed aan om direct het patent daarvan aan te vragen via een octrooibureau. Middels een patent legt u het auteursrecht over producten vast. U bent dan de drager van het reproductierecht, wat betekent dat u de enige onderneming bent die dit specifieke product op de markt mag brengen. Heeft een concurrent uw product nagemaakt en lijkt het teveel op uw bedenksel dan lijdt u daar schade onder. U bent de drager van het auteursrecht en daarmee kunt u via de advocaat voor auteursrecht uw juridische recht halen. Dit kan betekenen dat het nieuwere product wordt gedwongen om van de markt af te gaan, danwel dat er een compensatie regeling in het leven wordt geroepen.

Bescherm uw auteursrecht

Om adequaat uw auteursrechten te beschermen schakelt u de advocaat voor auteursrecht in. Wordt uw recht geschonden dan is er sprake van winstderving en dat kan uiteraard op de veroorzaker worden verhaald. Daarnaast kunt u verder stappen ondernemen om te voorkomen dat uw copyright verder wordt geschonden. Haal uw recht door juridische stappen te ondernemen tegen de schender van uw auteursrecht. Leg ook uw auteursrechten vast om zo toekomstige problemen te voorkomen.

 

Weet u niet zeker of u een zaak heeft?

085-773 70 73

(Lokaal tarief)

  1. Bel onze intakebalie
  2. Vertel kosteloos uw juridische probleem
  3. De juiste advocaat wordt gezocht
  4. De advocaat neemt vrijblijvend contact met u op