Geschreven teksten worden standaard beschermd door het auteursrecht. Zonder toestemming van de auteur mag een tekst niet zomaar worden overgenomen voor gebruik door een ander. Wilt u een tekst geschreven door een ander kopiëren dan dient u de schrijver van de tekst te benaderen en toestemming te vragen. Heeft u die toestemming niet, dan mag u de tekst niet verder verspreiden. De belangen van de schrijver zijn over het algemeen zeer goed beschermd door het auteursrecht, juist omdat de bedenker van de tekst het intellectueel eigendom van die tekst heeft. Bescherm uw belangen als schrijver door de inzet van de juridisch specialist voor auteursrecht.

Verder publiceren

Om een tekst door een derde wel verder te kunnen laten publiceren dient u daartoe toestemming te verleden. Gewoonlijk dient daartoe een akte opgesteld te worden waarin de voorwaarden voor het verder publiceren helder worden vastgelegd. De gebruiker van de licentie kan slechts binnen de voorwaarden gesteld binnen de akte de tekst verder publiceren. Het overschrijden van de voorwaarden betekent eveneens een schending van het auteursrecht over de teksten en dus dient door de auteur de publicatie verder goed in de gaten gehouden te worden. Worden de afspraken niet nageleefd danwel maakt een derde van de teksten gebruik dan kunt u daar juridisch tegen in verweer gaan. Haal uw recht door de auteursrecht advocaat.

Publiceren op het internet

Naast het publiceren in de krant of in een boek kunnen teksten ook worden geplaatst op het internet. Op die manier kunnen vele lezers van de nuttige kennis leren. Toch geldt eveneens voor het internet dat de teksten beschermd zijn door het auteursrecht. Zonder toestemming mogen online teksten eveneens niet verder worden verspreid. Veelal wordt daartoe op de website het copyright vermeld, maar kan software ook voorkomen dat mensen stukken tekst kopiëren. Een andere mogelijkheid is om een eigen logo als watermerk in de tekst of afbeeldingen te zetten zodat iedereen kan zien dat het uw werk is.

Juridisch gelijk halen

Is door een derde partij uw tekst gebruik zonder dat daartoe uw toestemming is gevraagd dan kunt u daartegen in verweer gaan. Enerzijds kunt u ervoor zorgen dat het verspreide materiaal wordt verwijderd met een mogelijke schade vergoeding daarbij. Anderzijds kunt u ervoor kiezen om middels bemiddeling tot een compensatieregeling te komen zodat u als schrijver van de tekst er beter van wordt. Het is dus maar net wat uw insteek daarbij is. Laat u daartoe verder informeren door onze juridische afdeling gespecialiseerd in auteursrecht.

Auteursrecht u alleenrecht

Heeft u een tekst geschreven dan draagt u het copyright van de tekst. Daarmee heeft u het alleenrecht om beslissingen aangaande de tekst te maken. Verspreiden of niet? Komt het tot een licentie verlening waarmee u dus een derde de mogelijkheid geeft om de tekst te verspreiden, dan staat daar veelal een geldelijke vergoeding tegenover. Laat uw belangen altijd goed behartigen indien u uw teksten laat reproduceren. Bij twijfel neemt u contact met ons op zodat we uw situatie kunnen beoordelen, zodat uw auteursrechten bij uw teksten goed zijn vertegenwoordigd.

 

Weet u niet zeker of u een zaak heeft?

085-773 70 73

(Lokaal tarief)

  1. Bel onze intakebalie
  2. Vertel kosteloos uw juridische probleem
  3. De juiste advocaat wordt gezocht
  4. De advocaat neemt vrijblijvend contact met u op