Vastleggen van het auteursrecht

Registreer het auteursrecht om je belangen binnen de zakelijke wereld concreet vast te leggen. Iedere bedenker van een tekst, vorm, geur of idee heeft het recht om erover te beslissen wat er verder gebeurt. Daarbij wordt een onderscheid gemaakt tussen privé auteurs en bedenkers voor ondernemers. Dat heeft te maken met het zakelijke belang waarbij over de bedenksels opbrengst en winst wordt gemaakt. Er zijn speciale regels opgesteld voor het registreren van het auteursrecht zodat men bij schending het gelijk kan halen. Wat wordt er onder schending van het auteursrecht verstaan en hoe wordt dit gehandhaafd?

Wat is auteursrecht schending?

Ieder werk dat men heeft bedacht valt onder het auteursrecht. Dit wordt ook wel het intellectueel eigendom van de auteur genoemd. Zowel voor privé auteurs als binnen de zakelijke wereld kunnen derden proberen ervan te profiteren. Het kan inhouden dat stukken ongewenst worden gepubliceerd danwel vergelijkbare producten worden verkocht. Dat houdt in dat de rechten van de auteur worden geschonden en daar moet tegen worden opgetreden. Voor privé auteurs zoals:

 • schrijvers;
 • kunstenaars;
 • schilders, enzovoorts;

geldt dat zij het auteursrecht automatisch verkrijgen. Binnen de zakelijk wereld ligt dat voor bedenksels anders en dient er altijd een registratie uitgevoerd te worden. Wat zijn de verschillende registratie mogelijkheden?

Logo en merken registratie

Bij het Benelux Bureau voor Intellectueel Eigendom oftewel het BBIE kan met tekens, merken en logo’s registeren. Dit houdt in:

  • teken of logo: een bedrijf voert de vlag onder een bepaald teken of logo. Dit is altijd een teken, letter, woord, vorm, kleur en geluid combinatie waarmee het bedrijf zich onderscheid van andere bedrijven. Het is een methode voor de consument om de producten van een bedrijf te herkennen. Er is een mate van kwaliteit aan verbonden zodoende dat klanten sneller dat product nemen. Dat is dus de reden om dat logo of merk van een bepaalde samenstelling te registeren. Zodoende kan niemand anders daarvan gebruik maken;
  • product of idee registratie: middels een octrooi bureau kunnen bedenkers van een concept, idee of speciaal product een patent aanvragen. Daarmee mag niemand zonder toestemming product kenmerken overnemen om daar winst van te draaien.
   • Gewoonlijk geldt voor beide een beschermingsgebied ter grootte van de Benelux of eventueel geheel Europa. Eventueel kan per afzetland buiten Europa in dat land een aparte registratie worden gedaan.

Jouw gelijk halen/

    De auteursrecht registratie geeft de oudste registratie de meeste rechten. Indien er een kopie van het geheel of deels wordt gemaakt dan bekent het dat eventuele schade verhaalt kan worden op de veroorzaker. Omdat men eerdere en registratie heeft gedaan heeft men het recht om tegen schenders op te treden. Dat kan middels:
    • een bemiddeling om een schikking tussen beide partijen te verkrijgen;
    • een verbod opleggen om zo de schendende partij te weren van de afzetmarkt.
    Daarnaast kan de gekopieerde partij worden vernietigd. Daarnaast kan het zijn dat een deel van de winsten moeten worden gedeeld met de auteur houder. Laat je dus altijd bijstaan door juridisch advies aangaande het afwikkelen van een auteur schending.

Geldigheidsduur auteursregistratie

   Veelal is een registratie zoals bij het BBIE of octrooibureau geldig voor tien jaar. Het is echter oppassen omdat sommige tekens slechts voor vijf jaar geldig zijn. Laat je daartoe altijd inlichten bij het registratie bureau. Daarnaast moet je eveneens opletten indien de geldigheidstermijn praktisch om is. De bescherming van het auteursrecht wordt niet automatisch verlengd. Dat houdt in dat je na verlooptijd direct actie moet ondernemen om problemen te voorkomen. Zo kun je met auteursrecht registratie langdurig de drager van het intellectueel eigendom zijn.
 

Weet u niet zeker of u een zaak heeft?

085-773 70 73

(Lokaal tarief)

 1. Bel onze intakebalie
 2. Vertel kosteloos uw juridische probleem
 3. De juiste advocaat wordt gezocht
 4. De advocaat neemt vrijblijvend contact met u op