Heeft u een boek geschreven? Dan bent u de intellectueel eigenaar van het werk. In dat geval is het auteursrecht op u van toepassing en wordt u per definitie beschermd. U heeft als auteursrecht drager het recht om te bepalen wat er met uw boek en geschreven woord gebeurd. Dit komt omdat u de bedenker van het werk bent en daarmee het alleenrecht heeft verworven om te beslissen wat er met het werk gebeurd. U kunt beslissen:

  • om het werk niet te publiceren;
  • het werk via licenties uit te geven;
  • het boekwerk compleet over te dragen aan een uitgevende instantie.

Auteursrecht en copyright

Omdat u de schrijver bent van het werk heeft u het alleenrecht om te bepalen wat er met een werk gaat gebeuren. Het auteursrecht schrijft voor dat u het copyright bezit over het werk, wat ruwweg betekent dat u beslist hoe vaak het werk gekopieerd kan worden en op welke manier het werk verspreid mag worden. U heeft daartoe de mogelijkheid om alles in eigen hand te doen, maar u kunt een en ander ook uitbesteden aan een uitgever of krant. Zodoende kan uw werk bekendheid krijgen door publicatie. Op die manier kunt u profiteren van uw werk door het werk aan de man te brengen en te verkopen.

Licentieverschaffing

Een goede en betrouwbare methode waarbij uw werk gecontroleerd wordt verspreid tegen een specifieke oplage binnen een specifiek geografisch gebied doet u goed middels de verstrekking van een licentie. Tussen de auteur en de uitgever wordt daartoe een contract gesloten waarmee de uitgangspunten voor de verlening van de licentie zeer nauwkeurig zijn omschreven. Zodoende zijn de belangen van de auteur goed afgedekt en wordt het gebruik van de licentie financieel vergoed. Dit kunnen specifieke afspraken zijn per gedrukte druk of per verkocht boek. Laat u informeren door de advocaat voor auteursrecht bij geschreven boeken. Zodoende kunnen uw belangen optimaal worden behartigd bij de verkoop van uw boek oplage.

Overdracht van auteursrecht

U kunt mogelijk overwegen om het auteursrecht van uw boek over te dragen naar een uitgever. Toch adviseren wij als advocaat voor auteursrecht u daarbij voorzichtig te werk te gaan. U moet namelijk het volgende overwegen. Stel u heeft een dermate goed boek geschreven dat daarbij het boek potentieel verfilmd kan worden, dan heeft u uzelf in de vingers gesneden door de auteursrechten over te dragen. Ons advies is daarbij dan ook dat u nooit een overdracht van auteursrecht doet en deze altijd zelf behoud. U kunt daartoe goed een licentie verstrekken aan een uitgever zodat beide partijen precies weten in welke oplage de boeken worden verkocht en hoeveel vergoeding daarbij aan u als auteur wordt gegeven.

Bescherming door de auteursadvocaat

Om uw werk voldoende bescherming te geven en om uw copyright belangen goed te behartigen gebruikt u de inzet van de auteursadvocaat. Daarmee kan de markt worden gemonitord op misbruik van uw rechten, maar kan ook uw recht worden gehaald indien uw auteursrecht wordt geschonden. Neem uw eigen advocaat voor auteursrecht in de arm zodat uw belangen optimaal beschermd zijn. Ook u kunt goed winst halen door de verkoop van uw boeken oplage.

 

Weet u niet zeker of u een zaak heeft?

085-773 70 73

(Lokaal tarief)

  1. Bel onze intakebalie
  2. Vertel kosteloos uw juridische probleem
  3. De juiste advocaat wordt gezocht
  4. De advocaat neemt vrijblijvend contact met u op