Heeft u iets bedacht en dat in een werk vervaardigd dan heeft u het auteursrecht over uw werk. Het auteursrecht betekent dat de maker van een werk het alleenrecht heeft om te beslissen wat er met een werk moet gebeuren. Krijgt de schrijver een verzoek voor verdere publicatie dan is het aan de schrijver om te beslissen of dit ook werkelijk gebeurd. De advocaat voor auteursrecht kan u daarbij prima bij staan omdat via ons uw belangen optimaal worden beschermd.

Wat doet de advocaat auteursrecht?

Bij de auteursrecht advocaat kunt u altijd terecht aangaande het vastleggen van uw rechten en de verspreiding daarvan. U kunt op de volgende aspecten rekenen:

 • identificatie van welke elementen van uw zakelijke intellectueel eigendomsrecht moeten worden vastgelegd;
 • het deponeren van de juiste stukken bij de juiste instanties;
 • het beschermen van uw auteursrecht, waar nodig worden juridische stappen ondernomen;
 • aanvullende advisering om het auteursrecht over uw werk aanvullend te beschermen;
 • advies over hoe u aan derden toestemming voor verdere verspreiding kunt geven.

Haal ook de juiste juridische kennis in huis door de auteursrecht advocaat in te schakelen.

Deponering van auteursrecht

Het auteursrecht dient binnen de zakelijke wereld altijd vastgelegd te worden. U wilt als onderneming namelijk een product verkopen om daarmee winst te draaien. Wat dient u zoal te deponeren voor registratie:

 • het merk: een product of productenlijn wordt verkocht onder een bepaald merk. Het merk daar heeft de consument een associatie mee. Herkent de klant het kwalitatief goede merk, dan is de klant eerder geneigd om het bekende merk te nemen. Het merk dient voldoende onderscheidend te zijn van andere merken en kan worden gedeponeerd bij het BBIE;
 • het logo: u voert een onderneming met een bepaald logo. Het logo is ook een soort handelsmerk omdat u daarmee adverteert in kranten, reclame, op tv en op uw bedrijfsvlag. Ook dit logo dient onderscheidend te zijn en wordt geregistreerd bij het BBIE;
 • het product: vernieuwende producten kunnen een gat in de markt zijn. Om daarvan optimaal te profiteren waarbij u de afzetmarkt beheerst dient u het product te beschermen middels patent registratie. Het patent zorgt ervoor dat u de enige producten bent die het specifieke product op de markt mag brengen.

Hoe toch toestemming verlenen?

Indien er bij u als auteur een aanvraag komt voor het kopiëren van het werk met als doel deze publiekelijk verder te verspreiden, dan dient u daartoe altijd schriftelijke toestemming te verlenen. Via de advocaat voor auteursrecht kan daartoe het volgende worden opgesteld:

 • een licentie waarmee de kopieerder een oplage binnen een bepaald gebied mag verspreiden, waar tegenover een vergoeding staat;
 • een overdrachtsakte van auteursrechten. Wilt u niet dat gehannes met licenties en bent u liever met uw werk bezig dan kunt u de rechten overdragen aan een uitgever. Dit betekent dat u als maker van het werk een aanzienlijke vergoeding kunt krijgen. Let wel dat u daarna niet meer kunt bepalen wat er met het werk gebeurt.

Indien uw werk wordt verspreid zonder dat u toestemming heeft verleend dan kunt u juridische stappen ondernemen om uw gelijk te halen, de advocaat voor auteursrecht staat voor u klaar.

 

Weet u niet zeker of u een zaak heeft?

085-773 70 73

(Lokaal tarief)

 1. Bel onze intakebalie
 2. Vertel kosteloos uw juridische probleem
 3. De juiste advocaat wordt gezocht
 4. De advocaat neemt vrijblijvend contact met u op